2015 metų vasario 18 dieną Europos lyčių lygybės institute (EIGE) Vilniuje vyko konferencija „50/50 – už lyčių balansą savivaldoje“, kuri skirta lyčių balansui politikoje užtikrinti. Tai ypač aktualu artėjant savivaldos rinkimams kovo 1 dieną. Konferencija rengiama įgyvendinant projektą „MILDA: moterų iniciatyva Lietuvoje demokratijai auginti“, kurią remia Europos ekonominės erdvės finansinių mechanizmų NVO programa Lietuvoje“. Šio projekto vykdytojas – Kauno moters užimtumo informacijos centras, pasitelkęs partnerius: Socialinių inovacijų fondą; Lietuvos moterų lobistinę organizaciją; Moterų teisinio konsultavimo centrą (Islandija); Europos lobistinę organizaciją, Italijos padalinį. Jo tikslas – pagerėjęs lyčių lygybės užtikrinimo mechanizmas, stiprinant Lietuvos moterų lobistinės organizacijos (LMLO) advokacinius ir lobistinius gebėjimus. Tikslinės grupės yra lyčių lygybės srityje dirbančios NVO, moterų politikių klubai, jaunimas, besimokantis regionų mokslo institucijose, Lietuvos politikai ir visuomenė. Manoma, jog net ir pasibaigus projektui, bus keliama kompetencija lygių galimybių, ES strategijos tikslų klausimais, užtikrinant korektiškumą lyčių reprezentacijos požiūriu. Sustiprėjusi LMLO organizacija galės ieškoti finansinių šaltinių moters žmogaus teisių lobistinei veiklai Lietuvoje.

Konferencijos dalyviai išgirdo politikų, ekspertų pasisakymus, galėjo išsakyti savo požiūrį, pabendrauti. Tai buvo interaktyvi, diskusijas ir pamąstymus skatinanti konferencija, kurioje dalyviai ieškojo atsakymo į visiems Lietuvos piliečiams aktualius klausimus savivaldos rinkimuose: kaip balsuoti, ar verta reitinguoti, ar reikalingas lyčių balansas savivaldoje.

Įvadinėje sesijoje, kurią moderavo EIGE direktorė Virginija Langbakk, kalbėjo ir Prezidentės sveikinimus perdavė LR Prezidentės patarėja Gaja Bartusevičiūtė ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Moterų ir vyrų lygybės skyriaus vedėja Vanda Juršėnienė.

Projektą MILDA pristatė Kauno moters užimtumo informacijos centro direktorė Jūratė Puidienė. Ji pabrėžė, jog projektas MILDA buvo vykdomas ir prieš 15 metų su Švedijos partneriais ir po to Seime padaugėjo moterų.

I sesijoje (ją moderavo Socialinių inovacijų fondo direktorė Liudmila Mecajeva) buvo kalbama apie lyčių lygybės užtikrinimą savivaldybėse. Roma Žakaitienė, Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė, pagyrė Ignalinos, Visagino savivaldybes, kurių strateginiuose planuose paminėti moterų ir vyrų lygybės aspektai.

Po pietų II sesijoje vyko įdomi interaktyvi diskusija „Ar skiriasi moteriškas ir vyriškas vadovavimo savivaldybei stilius?“, kurią moderavo Audrys Antanaitis, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojas. Kalbėjo Janina Petrikienė, Kauno moterų politikių klubo prezidentė ir Erikas Tamašauskas, kandidatas į Kauno miesto savivaldybės mero postą. Apie tinkamiausią amžių tapti savivaldybės tarybos nariu svarstė jaunimo atstovai – Ernestas Vaičikauskas (25 m.) iš Kauno ir Gabrielė Bubokaitė (20 m.) iš Mažeikių. Jų manymu, savivaldybės tarybos nariu gali būti ir labai jaunas žmogus – viskas priklauso nuo jo aktyvumo, iniciatyvumo, kompetencijos… Klausimą „Savivalda – žingsnis į demokratiją“ nagrinėjo lygių galimybių ekspertė Vilana Pilinkaitė- Sotirovič ir Lietuvos švietimo profesinės sąjungos atstovas Romas Turonis. Pasak jo, moterys galėtų inicijuoti partines mokyklas, kaip yra ir Vokietijoje (Parteishule).

Man, neetatinei Marijampolės apskrities laikraščio „Suvalkietis“ korespondentei, įdomiausia buvo diskusija „Kas atsakingas už politikų įvaizdį žiniasklaidoje – žurnalistai ar patys politikai?“ Daug klausimų buvo užduota Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkei Aistei Žilinskienei ir komunikacijos specialistui, politikos apžvalgininkui Viktorui Denisenko. Žiniasklaida ir žurnalistai – tai tarpininkai „ėjimo į žmones“, jie turi atspindėti visuomenės pulsą. Einant į politiką labai daug kas priklauso nuo žmogaus asmens savybių: jei jis geba idėja užburti žmones ir ją realizuoti. Svarbiausia – turinys (su kokia idėja eini), idėjos realizacija, gebėjimas aiškiai reikšti mintis ir … įvaizdis (kaip tu atrodai – turi tikti prie to turinio, dėl ko tu kovoji). Juk būtų keista, jei profsąjungų atstovas, kovojantis dėl minimalios algos pakėlimo, atvyktų į mitingą su MERSEDES ar VOLVO automobiliu… Politikas neturi būti ir fragmentiškas žaidėjas: aktyvus prieš rinkimus, kadencijos pradžioje ir likus kokiems 6 mėnesiams iki kadencijos pabaigos. O juk tokių politikų pažįstame kiekvienas. Viktoras Denisenko taip pat pritarė R. Turonio minčiai, jog politikams būtini politiniai mokymai. Iš tikrųjų, iš kur semtis tos išminties dar jaunos savarankiškos valstybės savivaldybių tarybų, Seimo nariams?!

Pabaigoje tiktų toks humoristinis Marijampolės moterų organizacijos vadovės Adolfinos Blauzdžiūnienės pastebėjimas, jog moterims geriau seksis pasiekti lyčių balansą savivaldoje ir politikoje, jei jos kartu su vyrais eis į medžioklę, žvejybą, įsirašys į medžiotojų, žvejų būrelius, tada bus savos, lygios ir politikoje…

Tačiau moterys nelinkę kovoti, tai ne jų paskirtis – kariauti ir žudyti, bet jos gali v e i k t i įvairiausiais kitais būdais, daug gudresniais, subtilesniais, išmintingesniais…

Vitalija Filipova, konferencijos dalyvė, Kazlų Rūda