Pagalba nukentėjus nuo smurto artimoje aplinkoje ar patiriant jo pavojų yra kiekvieno Lietuvos gyventojo teisė. Visgi, didelė dalis smurto atvejų lieka nepranešti, žmonės ne visada žino, kur kreiptis, o kartais paprasčiausiai nesulaukia prieinamos pagalbos.

Moterys turinčios negalią smurtą patiria 2-5 kartus dažniau nei kitos moterys. Tikslūs skaičiai nėra žinomi –  Lietuvoje gyvena virš 120 tūkst. moterų su negalia, tačiau per pastaruosius septynerius metus vidutiniškai kasmet registruojami 147 smurto atvejai, o iš jų – nė vieno seksualinio pobūdžio.  Visgi, šie duomenys nereiškia, kad smurto atvejų nėra. Jie rodo tai, kad trūksta informacijos apie pagalbos išteklius, o pagalba nėra prieinama. 

Projekto „Stabdyk dabar“ metu atlikta analizė parodė, kad vienas iš svarbiausių veiksnių, dėl kurių pagalba nukentėjusioms moterims su negalia sunkiai prieinama – informacijos, atitinkančios jų individualius poreikius, trūkumas. Trūksta informacijos pritaikytos regos bei klausos negalias turintiems asmenims, nėra parengtos informacijos lengvai suprantama kalba. Kitas veiksnys – teisėsaugos, vaiko teisių apsaugos, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros sričių specialistų kompetencijų ir empatijos stoka stipriai demotyvuoja nukentėjusias moteris kreiptis pagalbos. Nukentėjusios moterys patiria antrinę viktimizaciją, yra žeminamos, kaltinamos dėl patirto smurto. Sveikatos apsaugos ir švietimo sričių specialistai iš esmės neidentifikuoja savęs kaip specialistų, dirbančių smurto artimoje aplinkoje įveikimo srityje, todėl išgirdę apie smurto atvejus ne visada nukreipia į Specializuotos kompleksinės pagalbos centrus.

Kaip atpažinti smurtą?

Išsamų tekstą apie tai, kaip atpažinti smurtą ir įvairias jos formas galite rasti čia. Šį kartą norime atkreipti dėmesį į tai, kad smurtas prieš moteris su negalia gali atrodyti ir kiek kitaip, kai negalia yra išnaudojama smurtiniams veiksmams. Smurtas prieš moteris su regos negalia taip pat būna specifinis. Siekiant gebėti jį atpažinti, svarbu ir suprasti pačią negalią. Regos negalia – visiškas arba dalinis negalėjimas priimti regimąją informaciją. Aklaisiais yra vadinami asmenys, kurie visiškai negali matyti, o silpnaregiais – turintys įvairius regėjimo lauko trikdžius. 

Specifinis smurtas prieš regos negalią turinčias moteris gali atrodyti taip:

  • Prieigos prie išmaniojo telefono ir (arba) kompiuterio ribojimas, pagalbinio prietaiso atėmimas.
  • Baltosios lazdelės naudojimo ribojimas, slėpimas, atėmimas.
  • Aplinkos keitimas perstumdant daiktus, perkeliant juos iš nuolatinės vietos, kliūčių sudarymas siekiant sužeisti, sukelti įtampą, stresą.
  • Persekiojimas, stebėjimas vaizdo kameromis, vaizdo įrašų darymas neinformuojant asmens.
  • Palikimas nepažįstamoje vietoje ar kitoje aplinkoje atėmus pagalbinius įrankius.
  • Melagingos informacijos suteikimas apie aplinką, situaciją, kitų asmenų būklę.
  • Pašalpos atėmimas, vertimas elgetauti.

Pagalbos ištekliai

Esant smurtui ar jaučiant jo pavojų yra privalu kreiptis pagalbos. Specializuotos kompleksinės pagalbos centrai pagalbą teikia telefonu ar susitikus gyvai, tad pagalba yra prieinama asmenims turintiems regos negalią. Pagalbą sudaro konsultavimas ir aktualios informacijos suteikimas, emocinė parama, psichologinės bei teisinės konsultacijos.

Bendrasis specializuotų kompleksinės pagalbos centrų telefono numeris: 870055516. Pagalba prieinama nuo pirmadienio iki penktadienio, nuo 9 iki 18 valandos. Esant pavojui visada kreipkitės į policiją.

Emocinė parama telefonu yra prieinama visą parą, ją teikia Pagalbos moterims linija: 8 800 66366

Pokyčiai prieinamos pagalbos link

Teikiant pagalbą moterims su regos negalia, svarbu pritaikyti pagalbos centrų aplinką. Patalpose turėtų būti įrengti taktiliniai takai, plytelės (jų būna yra priklijuojamų), turėtų būti užtikrintas geras apšvietimas, laiptai ir kitos kliūtys privalo būti aiškiai, ryškiai pažymėtos. Ruošiantis priimti asmenį su negalia svarbu pateikti detalią informaciją apie patalpas ir patekimą į jas. Itin svarbu ir parengti ir prieinamą informaciją – spausdinta medžiaga yra netinkama, privalu informaciją patalpinti internete, ją įgarsinti ar pritaikyti įgarsinimo programoms. Elektroniniai dokumentai turi būti tinkamai suformatuoti. Apie tai daugiau galite skaityti leidinyje „Internetas visiems“.

Gaires, kaip dirbti ir teikti pagalbą moterims su regos negalia parengė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, jas rasite puslapyje „Visų reikalas“.

Tai yra pokyčiai, kuriuos įgyvendinti gali kiekvienas, o pagalbos centrams tai taps privalu nuo 2024 metų sausio 1 dienos.  Savo ruožtu, projekto „Stabdyk dabar“ vykdytojai pateikė rekomendacijas politikos formuotojams dėl apsaugos, pagalbos ir paslaugų užtikrinimo moterims.

Už gyvenimą be smurto

Stabdyti smurtą yra kiekvieno iš mūsų atsakomybė. Visgi, viskas prasideda nuo atpažinimo – svarbu pažinti įvairių rūšių smurtą ir pripažinti, kad moterys su negalia patiria specifinį smurtą. Mokėdami atpažinti galėsime laiku reaguoti, pranešti policijai ar paskatinti kreiptis pagalbos. Mokykis atpažinti ir #Stabdykdabar!

Reikia pagalbos? Visų akredituotų SKPC kontaktus rasite čia: https://bit.ly/46L6FUk.