Seksualinė prievarta yra opi problema su kuria susiduria daugybė žmonių visame pasaulyje. Europos Sąjungos duomenimis viena iš penkių bent 15-kos metų amžiaus moterų yra nukentėjusi nuo seksualinio smurto. Iš tiesų, seksualinė prievarta dažniau paliečia moterų gyvenimus – virš 90% nukentėjusiųjų nuo seksualinio smurto Europos Sąjungoje yra moterys ir mergaitės.  Atsižvelgiant į problemos mastą, itin svarbu apie ją kalbėti, šviesti(s) ir imtis priemonių, kad seksualinės prievartos atvejų būtų kuo mažiau. Tačiau tam, kad galėtume smurtą stabdyti, reikia gebėti jį atpažinti.

Kas yra seksualinė prievarta?

Seksualinė prievarta – tai bet kokia seksualinė veikla be sutikimo, prieš žmogaus valią arba be jo informuoto sutikimo. Jis gali pasireikšti įvairiomis formomis, įskaitant nepageidaujamus prisilietimus, priekabiavimą, seksualinę prievartą ir išprievartavimą. Seksualinis smurtas gali tykoti ir virtualioje erdvėje – tai nepageidaujamos apnuogintų lytinių organų nuotraukos ar nepageidaujamos seksualinio pobūdžio žinutės, prieš žmogaus valią išplatintos jo intymios nuotraukos. Seksualinė prievarta yra asmens fizinių ir emocinių ribų pažeidimas, iššaukiantis emocines bei fizines pasekmes, galintis sukelti ilgalaikę traumą.

Asmeninės ribos – neperžengiamas slenkstis

Prievarta – asmeninių ribų peržengimas. Taigi, jų pažinimas ir gerbimas yra vienas iš smurto prevencijos būdų. Apie ribas kalbėti turime mokytis nuo mažens, nes tik kalbėdami apie savo ir apie kito ribas išmoksime jų paisyti. Svarbu suprasti, kur baigiasi vieno laisvė ir prasideda kito ribos, svarbu mokytis apie sveikus santykius ir abipusę pagarbą. Pagarba asmeninėms riboms yra esminis sveikų santykių palaikymo aspektas. Labai svarbu suprasti, kad niekada nėra privaloma užsiimti lytiniais santykiais ar kita seksualine veikla. Sutikimas yra pagrindinis principas – jis turi būti duotas laisva valia, informuotas, entuziastingas ir gali būti bet kada atšaukiamas. Sutikimo negalima priversti, manipuliuoti juo ar numanyti. Lytiniai santykiai nėra „pareiga“, net ir esant romantiniuose santykiuose, partnerystėje ar santuokoje.

Santuoka nėra amžinai galiojantis sutikimas

Santuokinis išprievartavimas – dar daug kam negirdėtas terminas, tačiau itin skaudus. Lietuvoje didžioji dauguma moterų smurtą patiria iš savo intymaus partnerio. Smurtas, kaip ir bėdos, po vieną nevaikšto – užfiksavus vieną smurto formą, dažnai tuose pačiuose santykiuose atrandamos ir kitos jo formos. Svarbu suvokti, kad seksualiai smurtauti galima ir prieš savo partnerę(į) ar sutuoktinę(į). Santuoka nėra amžinai galiojantis sutikimas, tad bet kokie seksualiniai veiksmai prieš žmogaus valią, taip pat yra seksualinis smurtas. Deja, vis dar gajus įsitikinimas, kad lytiniai santykiai, tai kiekvienos doros žmonos “pareiga”. Toks mąstymas neatitinka realybės bei pažeidžia žmogaus laisvę. Norint užkirsti kelią santuokiniam išprievartavimui visų pirmą reikia keisti visuomenės požiūrį ir nusistovėjusius įsitikinimus. Tam kelias yra tik vienas – švietimas. 

Švietimas – įrankis prieš smurtą

Pirmasis žingsnis sprendžiant seksualinės prievartos problemą yra švietimas. Labai svarbu suprasti, kas yra asmeninės ribos, sutikimas ir kokie veiksmai laikomi seksualine prievarta. Smurtu stabdymas prasideda nuo mūsų pačių, tai ne tik įstatymų ir specialistų atsakomybė, bet ir visuomenės nuostatų keitimas. Todėl yra reikalinga asmeninių ribų brėžimo praktika darželyje, smurto atpažinimo užsiėmimai mokykloje ir nuolatinės informacinės kampanijos pasiekiančios plačiąją visuomenę.  Atpažinti seksualinės prievartos bei smurto požymius privalome mokėti kiekvienas. Tik gebėdami atpažinti smurtą, gebėsime ir jį stabdyti, pastebėję laiku.

Jei įtariate, kad jūs arba artimasis gali būti seksualinės prievartos auka, kreipkitės į Specializuotos kompleksinės pagalbos centrus.  

Pagalba visoje Lietuvoje telefonu 8 700 55516, daugiau informacijos: specializuotospagalboscentras.lt

Mokykis atpažinti smurtą, būk budrus, kreipkis pagalbos ir #stabdykdabar.