[:LT]Kovo 8-oji – Tarptautinė moterų solidarumo diena, šią dieną Lietuvos Respublikos Seime įvyko konferencija „Lietuvos Respublikos Seimas KITAIP“, kurią organizavo Kauno moters užimtumo ir informacijos centras įgyvendinant projektą „MILDA: Moterų Iniciatyva Lietuvoje Demokratijai Auginti“.

12800259_970719116309510_8480317621689403304_n

Konferencijoje dalyvavo LR Seimo nariai, Lietuvos Moterų Lobistinės organizacijos, SADM atstovai, Lietuvos, Islandijos, Italijos nevyriausybinių organizacijų atstovai. Susidomėjimas konferencija buvo didžiulis, norą dalyvauti pareiškė daugiau nei šimtas žmonių.

Konferenciją sveikinimo žodžiu pradėjo renginį globojanti Seimo Moterų parlamentinės grupės pirmininkė Marija Aušrinė Pavilionienė. Taip pat teigė, kad aktyviosios, pažangiai mąstančios Lietuvos moterys, minėdamos Tarptautinę Moterų solidarumo dieną, turėtų visada prisiminti, kaip sunkiai buvo iškovotos moters teisės ir laisvės. Būtų gražu, kad kovo 8 d. Lietuvos moterys duotų vienybės įžadus, jog visada sieks, kad Lietuvos, Europos, pasaulio moterys nebūtų vyrų verčiamos kūno vergėmis, kad moteriškoji lytis daugiau niekada nebūtų vadinama „silpnąja“ ar „antrąja lytimi“.

MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-26

Rita Žemaitytė-Tack,  atstovavusi šioje LR Seime rengtoje konferencijoje gerbiamą viceministrą G. Klimavičių savo pranešime akcentavo, kad faktinei moterų ir vyrų lygybei pasiekti būtinos vienodos moterų ir vyrų teisės ir galimybės, vienodas matomumas ir požiūris (traktavimas), vienodas galių ir atsakomybės pasiskirstymas, vienodas išteklių, naudos, paslaugų, teisingumo prieinamumas, vienodas dalyvavimas visose srityse. Tam visose politikos srityse turi būti integruota moterų ir vyrų lygybės perspektyva.

MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-17  MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-21

dr. Giedrė Purvaneckienė savo pranešime „Ar pažanga tvari?“, pabrėžė, kad labai svarbu yra smurto prieš moteris ir vaikus prevencija, švietimas ir vykdoma lyčių lygybės politika bei Europos Tarybos (ET) vadinamosios Stambulo konvencijos smurto prieš moteris, kurioje sukaupta geriausia ET valstybių narių patirtis kovoje su smurtu prieš moteris, ratifikavimas.

MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-30

 

Jūratė Puidienė, LMLO pirmininkė, savo pranešime pažymėjo, tik ką įvykusiame aukščiausio lygmens susitikimą  su Lietuvos  premjeru A. Butkevičiumi, kuriame dalyvavo SADM ministrė A. Pabedinskienė. Taip pat pristatė projekto „MILDA: moterų iniciatyva lietuvoje demokratijai auginti“ rezultatus ir išliekąmą vertę.

MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-33 MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-34

 

Konferencijoje apie Feministinį solidarumą politikoje ir aktyvizme pasisakė Vilniaus universiteto Lyčių studijų centro lektorius Donatas Paulauskas.

MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-39
Rytis Kalinauskas, Lietuvos medicinos studentų asociacijos prezidentas pastebėjo, kad  moterų problemų nereikia uždaryti į tamsų kambarėlį. Būtina skubiai diegti, kuo plačiau, lytinį auklėjimą švietimo ir įvairiuose mokymosi įstaigose.

MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-41

Po pietų pertraukos, visi konferencijos dalyviai buvo pakviesti į debatus su visuomene  „Už moterų teises“.

Islandijos nevyriausybinės organizacijos „The Women‘s Counseling“ direktorė Thorbjorg Inga Jonsdottir kalbėjo apie aktyvią šiuolaikinių moterų veikla Islandijoje. Ji pasakojo kad, aktyvi šiuolaikinių moterų veikla Islandijoje prasidėjo tik 1973m. , o nuo 1980m jau buvo įsikūrę daug NVO, kurios aktyviai sprendžiančia moterų problemas. Moterų, pastoviai dalyvaujančių NVO smurto artimoje aplinkoje prevencijos programoje Islandijoje, 15-16 proc. užima vadovaujančias pozicijas  valstybinėse institucijose, įgalinančias jas sėkmingai bendradarbiauti su šalies mass-media  atstovais. Nes moterys iki šiandien tebeturi rimtų kliūčių, siekiant dirbti lanksčiu darbo grafiku ar nepilną darbo dieną.

MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-50

 

Maria Liudovika Bottarelli Tranquilli Leali, Italian Coordination of the European Women‘s Lobby direktorė pabrėžė kad labai svarbu išlaikyti deramas kvotas, siekiamybė yra 50 /50, tačiau dabar Italijoje yra pasiekta tik 24 proc. moterų, užimančių aukšto lygio kompetencijos pozicijas dideliame versle, bei įstatymų priėmimo institucijose. Italai jau daugiau nei 10m įgyvendina lygių teisių ir galimybių įstatymą valstybinėse įstaigose ir NVO, kai 40 proc. kompetatingų darbuotojų gali sudaryti vienos lyties atstovai,bet ne daugiau. Pažymėjo kad, Italijoje aktyvumas moterų judėjimuose pastebimas labiau tarp brandaus amžiaus moterų, nes jaunimas nelabai linkęs vykdyti aktyvią moterų teisių gynybą tiesiogiai. Jie daug mieliau  įsitraukia į įvairias moterų teisių gynymo kompanijas, jei juose yra naudojamas Internetas ir kt inovacinės technologijos.

MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-58MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-54

Lygių galimybių ekspertė, dr. M. Jankauskaitė uždavė retorinį klausimą ar įmanoma strateginė partnerystė su vyrais kovoje už lygias lyčių galimybes? Ir kalbėjo kad, lyčių lygybė pozityviai veikia vyrus, atlikus tyrimus, pastebėta kad esant lyčių balansui kompetatingam kolektyve, veiklos rezultatai yra 4 kartus našesni. Tad dirbkime kartu su jais,nes pavieniui mes silpnos, o drauge galime nuveikti labai daug.

MILDA 2016 03 08 (Nuotr. aut. Ignas Gaižauskas)-47[:]