Straipsnį parengė: Rugilė Audenienė | Alfa.lt

„Aš moteris/Ne žmogus, žmogus – tai jis“, – sudainavo „Auksinio balso“ laimėtoja Aistė Lasytė, ir užkariavo Lietuvos nacionalinės televizijos žiūrovų širdis. O paskui dalį simpatijų prarado dėl to, kad, komisijos nario paklausta, ar yra feministė, tarė „ne“. Dalis feminizmo idėjomis gyvenančių žmonių nusivylė neišnaudota galimybe padaryti stiprų socialinį pareiškimą, kiti įsitikinę, jog svarbiausia – visuomenės stereotipus pašiepiančio kūrinio sklaida. Lietuviai vis dar baidosi prisipažinti esantys feministai: jiems ši sąvoka turi neigiamą prasmę, nors iš tiesų kiekvieną, pritariantį lygioms vyrų ir moterų galimybėms, galima pavadinti feministu.

Vengia etiketės „feministė“

Pusiau rimtai, pusiau juokais konkurso dalyvė A. Lasytė dūrė į skaudžią visuomenei vietą – moterų ir vyrų lygybę, ir privertė už ją balsuoti net televizijos dainų konkursams abejingas feministes. „Man susidarė įspūdis, kad tai tam tikras lūžis, pradėjau agituoti savo draugus ją palaikyti, nors niekada gyvenime nebalsuoju tokiuose konkursuose. Kai matai, kad atsirado toks stiprus palaikymas, vadinasi, tai užkabino didelę auditorijos dalį ir, atkreipkite dėmesį, neišgąsdino.

Aistės atvejį esu labiau linkusi vertinti tuo požiūriu, kokį poveikį jos viešas kalbėjimas daro bendrai – daina pati savaime padarė labai daug“, – džiaugėsi Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė, humanitarinių mokslų daktarė Margarita Jankauskaitė.

Mokslininkė, kaip ir daugelis bendraminčių, tikėjosi, kad dainininkė į klausimą, ar esanti feministė, atsakys teigiamai. Daina, pasak jos, yra viešas pareiškimas, pasirodymas dainuojant tokį kūrinį reikalauja kiek kitokios socialinės laikysenos. Vis dėlto menininkės, mokslininkės, ypač jei nėra labai angažuotos politine prasme, Lietuvoje dažnai vengia etiketės „feministė“ užkabinimo, nes nenori išpildyti gana siauro įsivaizdavimo, kas yra feministė.

„Dabar labai populiaru sakyti, kad aš už lygias galimybes, bet nesu feministė, feministas. Šis žodis labai stereotipizuojamas, jis siejamas su nepalankumu vyrams, netgi vyrų nekentimu, neskustomis kojomis, nenorėjimu, kad moteris pirmas praleistų pro duris ir panašiai. Bet pats žodis feminizmas reiškia pritarimą tam, kad abiejų lyčių teisės būtų lygios, iš esmės, jei žmogus – vyras ar moteris – nesutinka su tuo, jog yra feministas, vadinasi, nesutinka, kad moterys ir vyrai turi turėti tas pačias teises ir galimybes“, – įsitikinusi Moterų informacijos centro projektų vadovė Rugilė Butkevičiūtė.

Skaitykite daugiau Alfa.lt