Kauno moters užimtumo informacijos centro ir Socialinių inovacijų fondo atstovės 2014 m. lapkričio-gruodžio mėn. lankėsi LR Seime. Susitikimai su Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos (11.26) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (12.17) atstovais buvo surengti, siekiant supažindinti politinių partijų narius kaip galima įgyvendinti politines praktikas, kurių tikslas yra lyties aspekto integravimas į partijų politines programas.

visi

Susitikimų metu, ekspertai diskutavo su politinių partijų nariais, pabrėždami, lyties aspekto integravimo į visas gyvenimo sritis svarbą. LMLO, kaip pagrindinė Lietuvos moterų nevyriausybinių organizacijų atstovė, atlikdama pilietinę politinių partijų programų stebėseną prieš savivaldos rinkimus, susitikimų su partijomis metu, siekė išsiaiškinti ar pakankamai lyties aspektas yra integruotas į minėtų partijų programas, skirtas 2015 m. savivaldos rinkimams. Iš tiesų, šiuo metu dėmesys savivaldos rinkimams yra gan didelis.

marge

Anot statistinių indikatorių, Lietuvoje moterys sudaro 54 % gyventojų, tačiau savivaldybių tarybose jų tik 22 %. Tokia susiklosčiusi situacija, ne tik leidžia deklaruoti demokratijos trūkumą vietiniame instituciniame lygmenyje, tačiau taip pat ir nesudaro galimybės lygiaverčiai atliepti abiejų lyčių poreikius ir lūkesčius, o tai sąlygoja lyčių nelygybės nulemtą neigiamą poveikį visai šalies ekonomikai.

Verta pažymėti, kad mažais žingsneliais yra judama link lyčių lygybės institucinio mechanizmo gerinimo, kadangi 2014 m. spalio 1 d., įsigaliojo Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pataisos, įpareigojančios savivaldybes, priemones skirtas moterų ir vyrų lygioms galimybėms užtikrinti, įtraukti į strateginius savivaldybių planus ir kitus teisės aktus.

Plačiau:

Susitikimui su partijomis 11 26 ir Akimirkos LR Seimas 12 17